Autors i Autores

Anselm Turmeda
1355?-1423?

Coberta de l'edició del 1988, publicada per l'editorial Moll a cura de Mikel de Epalza.

Llibre de bons amonestaments.

Edicions modernes:

 • Barcelona: Barcino, 1927; 1987. (Titulat Obres menors. Conté Cobles de la divisió del Regne de Mallorques i Llibre de bons amonestaments. També conté una selecció de textos de Bernat Metge. Text, introducció, notes i glossari per Marçal Olivar).
 • Sant Cugat del Vallès: Abadia de Sant Cugat del Vallès, 1960.
 • Barcelona: Curial, 1978. (Dins Autobiografia i atac als partidaris de la creu. També conté Cobles de la divisió del Regne de Mallorques, Llibre de tres, atribuït sovint a l'autor, i alguna de les Profecies).
 • Palma de Mallorca: Moll, 1988; 2004. (Pròleg de Mikel de Epalza. També inclou Cobles de la divisió del Regne de Mallorques, Llibre de tres, atribuït sovint a l'autor, i les diferents Profecies, que per primera vegada es reuneixen en un mateix volum).
 • Barcelona: Abadia de Montserrat, 1992. (Versió adaptada per a infants, amb il·lustracions de J. A. Tàssies).
 • Girona: Institut d'Estudis Gironins, 2001. (Inclou el facsímil Girona: Gaspar Garrich, 1634).


 • * * *

  "És l'obra més coneguda i famosa d'Anselm Turmeda. Té 428 versos, disposats en estrofes de tres octosíl·labs que rimen entre ells i que van seguits d'un tetrasíl·lab de rima independent.

  Té un antecedent evident en el poema en italià Dottrina dello Shiavo di Bari, encara que algunes estrofes siguin originals d'En Turmeda, especialment les que expressen sentiments de fe cristiana i de pietat i les estrofes sobre els diners, posades en música per Raimon.

  La musicalitat i moralitat del Libre de bons amonestaments –encara que se li pot trobar una gran dosi de cinisme, sobertot perquè confessa l'autor ser musulmà a Tunis, havent estat frare franciscà– va fer que tingués desenes d'edicions i que 'el Fra Anselm', com se li deia, fos après de memòria per generacions de catalano-parlants, durant segles, fins a principis del XIX.

  És un text de diverses lectures: pensat, cantat, posat en el seu context mallorquí medieval, llegit com el seu autor instal·lat a Tunis, etc."

  (Mikel de Epalza. "Introducció" a Turmeda, A.: Llibre de bons amonestaments i altres obres. Palma de Mallorca: Moll, 1988)