Autors i Autores

Mariàngela Vilallonga

Mariàngela Vilallonga ha editat dues obres de P. M. Carbonell

Mariàngela Vilallonga, professora del Col·legi Universitari de Girona, ha fet una edició crítica de dues obres de l'humanista català dels segles XV-XVI Pere Miquel Carbonell. Les obres editades són un breu repertori biogràfic de personatges contemporanis de Carbonell i un conjunt de cartes que formen part de la correspondència entre l'autor i Joan Vilar, jurisconsult barceloní amic de Pere Miquel Carbonell. El llibre s'ha publicat en una edició de bibliòfil, feta a partir del manuscrit que es conserva a l'Arxiu Capitular de Girona.

Mariàngela Vilallonga, doctora en Filologia Clàssica i professora de Llatí del Col·legi Universitari, s'ha anat especialitzant en la literatura en llatí escrita als Països Catalans a la fi de l'Edat Mitjana. La seva tesi doctoral va ser dedicada a la figura de l'humanista i hel·lenista del segle XV, Jeroni Pau, personatge que va formar part de l'entorn del cardenal Roderic de Borja. Pere Miquel Carbonell era cosí de Jeroni Pau i es va moure en els cercles de la cort del rei Joan II, on va ser arxiver reial. Historiador i humanista, Carbonell és l'autor d'un manuscrit que es conserva a l'Arxiu Capitular de Girona, que és d'on Vilallonga ha extret els textos ara editats.

[...]

El llibre, que es titula Dos opuscles de Pere Miquel Carbonell, ha estat editat per l'Associació de Bibliòfils de Barcelona i només se n'han fet cent quaranta-vuit exemplars, que no sortiran a la venda. «El llibre me'l va encarregar Martí de Riquer, que és el president de l'Associació de Bibliòfils, l'any 1987 i hi vaig treballar intensament durant l'estiu, després ha calgut anar preparant tota la resta, tots els detalls que requereixen aquest tipus d'edicions». El llibre, a més d'un estudi introductori de la vida i l'obra de Pere Miquel Carbonell, porta acarats el text llatí i la versió catalana que n'ha fet Mariàngela Vilallonga, a més d'un aparell de notes. Tal com correspon a les bones edicions de bibliofília, el llibre va sense relligar ordenat per plecs en una capsa.

(Miquel Pairolí. "Mariàngela Vilallonga ha editat dues obres de P. M. Carbonell", Punt, 22 de març de 1989, p. 31)