Autors i Autores

Josep M. Aloy
1948-2020

Et diran que llegeixis, Bernat

Et diran que llegeixis, Bernat..., i t'ho diran fins i tot persones que han llegit ben poc a la seva vida. Fins i tot alguns mestres que no en tenen el costum et diran que llegir és molt important i que cal que ho facis... I jo et dic, Bernat, que malgrat tot els facis cas, perquè llegir vol dir saber més, aprendre molt de tot, gaudir fins a límits insospitats, també patir i fins i tot deixar anar alguna llàgrima... Llegir és una activitat gens perjudicial. Llegir no té conseqüències negatives. És més: no et penediràs mai d'haver estat lector.

També pots ser feliç sense llegir i no seràs més infeliç si no llegeixes. I també és molt important que facis moltes altres coses i sobretot que siguis moltes altres coses: que siguis crític, que tinguis una opinió sobre les coses, que sàpigues valorar allò que és important... Però en tot això, llegir t'hi ajudarà, i molt. Llegir és viure, sentir i emocionar-se, és reflexionar, comparar, compartir.

Aquest recull de textos que et dedico parla de llibres i de lectures. D'allò que jo conec i d'allò que a mi més m'ha agradat. No pretén ser un recull exhaustiu i tampoc no hi són tots aquells que segurament hi haurien de ser. És una visió i una selecció d'obres i d'autors molt personal. Qualsevol altre estudiós de la literatura infantil hauria pogut fer la seva selecció i podria ser ben diferent d'aquesta. Per això començaré demanant disculpes a tots aquells escriptors i escriptores que no es vegin reflectits en aquestes planes.

Aprendre a llegir és aprendre a escoltar una veu, el misteri d'una veu que ens arriba de lluny. La lectura, a qualsevol edat, ha de procurar el desvetllament de la imaginació, i ha de provocar el pensament reflexiu.

Et diran que llegeixis, Bernat, i procura fer-ho, creu-me. Però no perquè t'ho diguin. A mi em toca ara donar-te uns quants motius. A tu et toca prendre la decisió. Una decisió que ha de ser ben teva.

("Introducció" al llibre Et diran que llegeixis, Bernat. Berga: L'Albí, 2010, p. 15-16)