Autors i Autores

Fina Anglès i Soronellas

Pòrtic

Fina Anglès i Soronellas (l'Aleixar, Baix Camp, 1956). Vinculada professionalment de molt jove al món de la banca, de manera paral·lela va realitzar estudis superiors i, en obtenir la llicenciatura en Filologia Catalana, optà per l'ensenyament, la literatura i la investigació cultural.

Catedràtica a secundària, professora a la URV (2006-2013), Màster en Estudis Superiors en Llengua, Literatura i Cultura Catalanes per la URV, doctorand d'Estudis Humanístics a la mateixa universitat i membre extern col·laborador de la Xarxa d’Innovació «Geografies literàries 3.0» de la Universitat de València, és autora de diversos llibres per a nois i noies com Codolenc, el gegant (1991 i 1999), L'Endemà i el senyor Anselm (1995), Un dia d’aventura (1997), Un grapadet d'arròs (2006); dels llibres de poemes Bella lluna treu el nas... (2005), Bella Lluna fa l'ullet… (2008) i Bella Lluna et somriu... (2018); de les cantates Allò que no podia ser, amb música de Xavier Sans, Foc, foc, xip, xap, xop (premi al millor espectacle infantil Tarragona, 2001), amb música de Josep Baucells, estrenades l'any 2000, Nit de Nits, amb música del mateix compositor, estrenada a Vic el 2006 i editada el 2007 i d'obra, en part inèdita, musicada per Baltasar Bibiloni, Jordi Domenech, Núria Fuster, Maria Massana, Josep Navàs, Rosa Boqueras... Ha participat amb textos infantils per a dinars i berenars literaris en les iniciatives tarragonines que han vinculat literatura i gastronomia: Lletres a Taula (Tardor literària, 2004, 2005 i 2007), La Lletra Petita (2006) i Amb gust de Lletra (2010). També ha intervingut i intervé, periòdicament, en els programes de foment de la lectura de la ILC: Lletres a les aules i Autors a les aules.



El febrer de 2006 ha publicat l'assaig Un passeig amb els sentits, de la natura a l'art. Itinerari a l'Aleixar i Maspujols amb l'obra de Joaquim Mir i Marià Manent que inclou un DVD i que és el resultat de l'estudi i anàlisi, durant més de quinze anys, de la vinculació de l'obra del pintor Joaquim Mir i de l'escriptor Marià Manent al paisatge aleixarenc i maspujolenc. Des del mateix any, dirigeix i guia la Ruta pictoricoliterària Mir-Manent per aquests paisatges del Camp, en manté viva la recerca i ha sumat a l'oferta, avui a través de Còdol, educació, la ruta intitulada Exploradors d'Art que és el format de la Ruta Mir-Manent adreçat a alumnat de primària i a públic familiar.

El maig de 2013, fruit de cinc anys d'investigació, ha publicat, conjuntament amb Jordi Vergés, l'assaig Orgues del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre que posa en valor aquest patrimoni artístic de tota la demarcació de Tarragona i el novembre de 2016, junt amb altres autors, Univers Manent, Homenatge a la figura i obra d'Albert Manent i Segimon, obra i exposició del mateix títol que ha coordinat fent tàndem amb Eugeni Perea.

Ha realitzat també, per encàrrec editorial, guies de lectura–propostes didàctiques, adreçades a alumnes de secundària. Ha tractat la història i la cultura de l'Aleixar en diverses publicacions, algunes conjuntament amb J. M. Ventós, ha elaborat material didàctic per al programa Educació per a l'alimentació saludable (EDAL) de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV, ha participat en iniciatives vinculades a les arts plàstiques i també ha dedicat esforços a la recollida i anàlisi de lèxic i de literatura oral.

Des de gener de 2017, publica articles d'opinió a El Punt/Avui.

És sòcia de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.



Pàgina elaborada per Carme Ros per a l'AELC.
Documentació: arxiu de l'autora. De la biografia: Gemma Alegria i Anna Gispert (2006).
Fotografies: ©Gemma Alegria, ©Tuni Anglès, ©Marta Badia, ©Isabel Baixeras, ©Josep M. Ballvè, ©Biblioteca Pública de Tarragona, ©Àngels Bigorra, ©Rosa Casas Llauradó, ©Ramon Cornadó, ©Joan Culsan, ©Arantxa Framis, ©Mercè Franch, ©Sofia Francí, ©Magí Garcia, ©Vicent Garrido, ©Anna Gispert, ©Elisabeth Mercadé, ©Miquel Nadal, ©M. Jesús Navarro, ©Assumpta Rosés, ©Jaume Serrano, ©Mireia Sopesens, ©Maria Soronellas, ©Jesús Tàpia i ©Imma Tarafa i ©Francesc Valls.