Autors i Autores

Rosa Maria Serra Reixach

Coberta del llibre Cartes a Adrià.
Coberta del llibre Raons d'estat.

Entrevistes

[...] Què tenen en comú Sense Format i Cartes a Adrià?
—Tenen en comú la reflexió filosòfica, tot i que la segona és més romàntica, els temes de la justícia, de la incomunicació, temes que no sigui solament pura anècdota.

A qui van dirigides les Cartes?
—Les cartes van dirigides a l'Adrià, un personatge inspirat en una persona real. La Carina és l'autora de les cartes i també es correspon amb una persona real, que sóc jo mateixa.

Amb quina idea escrius Cartes a Adrià?
—La idea és terapèutica, respon a la necessitat de manifestar sentiments interns, de treure allò que durant molt de temps et bull per dins i has de treure en algun moment.

Quan vas trigar a escriure la novel·la?
—Uns mesos.

I com compagines la docència i l'escriptura?
—Durant el curs vaig fent, quan no tinc massa feina a les tardes i és clar, els caps de setmana m'hi puc posar més estona, però durant les vacances és quan vaig més per feina i llavors avanço força.

A qui van dirigides les teves novel·les?
—Als lectors que vulguin pensar, reflexionar sobre alguns temes que ja hi esmentat....

(Fragment d'una entrevista feta a Ràdio Berga per Sant Jordi 2002)

* * *

—[...] Què explica Raons d'Estat?
—Explica la història d'una dona molt ambiciosa, l'Àngela, que arriba a ser presidenta de govern i ha de renunciar a l'amor que li ofereix un professor d'institut, el Miquel, el qual ha d'exiliar-se per tal que la seva estimada pugui veure acomplerts els seus desitjos, la seva ambició de poder polític. La història és explicada des dels dos punts de vista.

Quina temàtica tracta la novel·la?
—Doncs els temes principals són l'ambició de poder polític, la necessitat de compromís social i polític, l'ensenyament, l'educació, l'art, el tema de l'amor impossible i vist des de diferents vessants.

Per què el tema de l'art i de l'amor?
—Perquè cada cop que he viatjat i he vist obres d'art als diferents museus, m'he inspirat molt i llavors aboco a la novel·la aquest fascinació artística. Quant al tema amorós, el tema dóna molt de sí, potser per això sempre és present en la meva obra literària i és un tema molt tractat en la literatura universal...

(Fragment de l'entrevista feta a TV Hospitalet, programa "Estació Central", 14 de gener de 2008)