L'AELC al Pla Nacional del Llibre i la Lectura

El Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya té com a objectiu general el foment de l’hàbit lector i l’increment dels índexs de lectura, especialment en català. L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana s'hi ha involucrat des del principi formant part del grup impulsor i de diversos grups de treball.

El Govern va aprovar l'any 2023 el Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya, que té com a objectiu general el foment de l’hàbit lector i l’increment dels índexs de lectura, especialment en català. És fruit d'una conversa generosa entre més de 180 persones, institucions públiques i entitats. A més a més, és la primera vegada que els departaments de Cultura i Educació col·laboren al llarg de tot el procés en l'elaboració d'un text com aquest. El Pla neix amb la intenció de complir tres objectius: augmentar el nombre de lectors, que llegeixin més habitualment i sobretot que ho facin en català.

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) hi ha participat des del principi. Ha format part de diversos grups de treball al llarg de tot el procés participatiu, com el de dades, el de creadors o el d'indústria. A més a més, Sebastià Portell, president de l'AELC, ha estat membre del Grup Impulsor del Pla en representació del col·lectiu dels creadors.

La tasca de l'Associació al Pla Nacional del Llibre i la Lectura ha contribuït a fer visibles les necessitats professionals dels autors, la baula més vulnerable de la cadena de valor del llibre. S'han aconseguit mesures específiques per a escriptors i creadors, com l'augment de les quanties de les beques per a la creació (que ha passat de 6.000 a 8.000 €, i que el 2024 hauria d'assolir la xifra de 10.000 €); l'augment de les tarifes mínimes als ajuts a la traducció per a editorials de la Institució de les Lletres Catalanes i de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), que han augmentat de 12 € per pàgina el 2021 a 14 € per pàgina el 2024; o el disseny d'un projecte per a la Casa de les Lletres, entre d'altres.

Ahir es va reunir el grup de seguiment del Pla per fer balanç de la feina feta fins al moment. Sebastià Portell, president de l'AELC i membre del grup, hi va explicar les iniciatives pròpies que l'Associació ha tirat endavant dins del Pla. Les mesures, que han rebut molt bona acollida, han estat:

  • Formacions sobre comunicació del cicle Dilluns de l'AELC: es tracta tres dels cursos virtuals que ofereix l'AELC, que es van fer entre novembre i desembre de 2023, sobre claus essencials per fer un lloc web, com comunicar la literatura a les xarxes i com cuidar la marca personal.
  • Seminari anual de Literatura Infantil i Juvenil: la celebració d'una jornada anual itinerant arreu dels Països Catalans, la primera de les quals va ser el 26 d'octubre a València sota el títol "Reptes de la Literatura Infantil i Juvenil: La realitat lectora. Present i futur". L'objectiu és que es converteixi en un punt de trobada anual per al debat professional i creatiu dels autors de LIJ, a més de reconèixer i dignificar la seva tasca. 
  • Elaboració de l'estudi Escriure en català: un recurs que aporta dades rigoroses sobre la situació dels escriptors i els traductors en llengua catalana. L'Associació va presentar el resultat de l'estudi de 2023 fa uns dies i s'ha compromès a fer-ne un cada quatre anys.

Tot i que es tracta d'un Pla l'àmbit d'actuació del qual és principalment Catalunya, l'AELC també ha treballat per integrar-hi la visió de Països Catalans, patent en totes aquelles mesures que afecten els autors en llengua catalana, i amb l'ampliació exponencial del programa «Autors a les aules», disponible per a escriptors i centres educatius d'arreu dels territoris de parla catalana.