El Premi BBVA-Sant Joan obre la convocatòria de 2015

Catalan

El termini per presentar originals al Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, un dels premis més ben dotats econòmicament de la literatura catalana, acaba el proper dia 20 de febrer de 2015. En aquesta trenta-cinquena edició l'autor o autora afortunat rebrà 35.000 euros, un import que és a banda dels drets d'autor i exempt d'impostos.
 
La convocatòria és oberta a obres de prosa literària –novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, dietari, etc.–, originals i inèdites, escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat i lloc de residència de l'autor. En la present edició el jurat està constituït per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Melcior Comes (guanyador de la darrera edició) i Joan Carles Sunyer, director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, que actua com a secretari.
 
L'AELC col·labora amb el guardó a través de la difusió de les bases.
 
Cliqueu a sobre la imatge per descarregar-vos les bases.

–El Premi BBVA Sant Joan
El Premi BBVA Sant Joan va ser instituït en un moment en què la literatura catalana –com totes les manifestacions culturals– vivia una empenta renovada pels nous temps històrics.

La nòmina d'escriptors que l'han guanyat és una prova del paper que ha jugat el Premi en la literatura catalana moderna i de la influència que ha tingut en la projecció d'autors que, de vegades, amb una trajectòria incipient, han vist consolidada la seva posició a través del premi.

Aquest és un dels principals objectius que van inspirar aquest guardó, que l'Obra Social de Caixa Sabadell va crear el 1981, i que ara la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA hi donen continuïtat en la seva trenta-cinquena edició.

Tot i que en les seves primeres edicions era un premi exclusivament per a novel·les, a partir de l'any 1993 es va ampliar a totes les modalitats de prosa literària, com ara narracions, relats de viatges, memòries, biografies i dietaris.

Això l'ha convertit en un dels pocs guardons de la seva categoria i dotació que estan oberts a la diversitat d'expressions literàries. Entre els darrers guanyadors del Premi podem trobar noms com els de Valentí Puig, Baltasar Porcel, Jordi Coca, Joan Barril, Andreu Martín i Ada Castells.

–Pemi BBVA Sant Joan 2014–
En la passada edició van participar-hi 63 originals, i el guanyador va ser Melcior Comes, amb la novel·la Hotel Indira. Aquesta obra narra la història de Nicolau Comagran Serch, més conegut com el poeta Nic Serch, un jove que retorna a Mallorca després d'una fallida carrera literària. L'obra ha estat editada per Edicions 62.

Melcior Comes és nascut a Sa Pobla, el 1980. És autor de les novel·les L'aire i el món, L'estupor que us espera, El llibre dels plaers immensos, La batalla de Walter Stamm, i Viatge al centre de la terra. Ha rebut els premis Ciutat d'Elx, Documenta, Ciutat de Palma i Josep Pla. Ha traduït obres de Balzac i Víctor Hugo. Treballa com professor d'escriptura a l'Escola d’Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, i col·labora a El Punt/Avui, a elsingular.cat i a Catalunya Ràdio. Va ser comissari de l'exposició «Barcelona, València, Palma», el 2010 al CCCB.Categoria