Autors i Autores

Josep Lluís Aguiló

Biografia

Josep Lluís Aguiló Veny neix a Manacor, Mallorca, el 18 de març de 1967. Casat i amb una filla, viu set mesos de l'any a una casa de fora vila al terme de Manacor i el que resta de l'any a Portocristo. És empresari com a director de màrqueting i publicitat.

L'any 1986 publica el seu primer llibre de poemes, Cants d'arjau, escrit entre els setze i els divuit anys, a la col·lecció "El Turó" de poesia, dirigida per Miquel Àngel Riera.

Després d'aquesta obra, Josep Lluís Aguiló deixa passar un lapse de divuit anys fins que es decideix a publicar els següents llibres. D'aquesta manera, l'any 2004 veu la llum La biblioteca secreta, també a la col·lecció "El Turó", i aquest mateix any publica el seu tercer llibre, L'estació de les ombres, a l'Editorial El Tall.

El mes de gener de l'any 2005 guanya el Premi Ciutat de Palma Joan Alcover de Poesia amb un quart volum, Monstres, publicat simultàniament per l'Editorial Moll a les Illes Balears i per Edicions Proa a Catalunya. Amb aquesta obra l'autor també obté, l'any 2006, el Premio Nacional de la Crítica al millor llibre de poemes escrit en llengua catalana i un esment especial del jurat dels Premis de la Crítica dels Escriptors Catalans.

L'any 2007 és guardonat amb el Reconeixement de Mèrits de l'Escola de Mallorquí de Manacor per la seva tasca de creació i difusió de la poesia en llengua catalana i la Universitat de les Illes Balears publica el recull Antologia Personal.

L'any 2008 guanya els Jocs Florals de Barcelona amb l'obra Llunari i es converteix, així, en Poeta de la Ciutat. Participa al llarg d'aquest any en nombrosos actes relacionats amb la poesia i Barcelona. Està convençut que la poesia, que molts cops és considerada un gènere difícil, és també el gènere literari més cercat per lectors i no lectors en els moments decisius de la vida i que la poesia vertadera és el gran testimoni de tots els temps perquè és l'únic art que utilitza com a matèries primeres principals la concisió, la veritat i la llibertat.

La seva obra ha estat antologada recentment en els llibres Entre dos mil·lennis. 16 poetes de les darreres dècades, Tretze per tres i Els perfils d'Odisseu (Antologia de la poesia jove a les Illes Balears). Alguns dels seus poemes s'han traduït al castellà, al francès, al gallec i al cors.

És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.