Autors i Autores

Joaquim Carbó

Pòrtic

Joaquim Carbó (Caldes de Malavella, la Selva, 1932) és escriptor.

Amb el do de transformar en narrativa qualsevol aspecte de les seves vivències quotidianes, ha publicat diverses novel·les, entre les quals destaquen Solucions provisionals (Premi Víctor Català, 1964), Un altre tròpic (Premi Joan Santamaria, 1965) i Els Orangutans (finalista del premi Sant Jordi, 1967). També forma part de l'històric col·lectiu d'escriptors Ofèlia Dracs.

Amb tot, ha dedicat la major part de la seva producció a la literatura infantil i juvenil, a través de la qual ha assolit una gran popularitat. Col·laborador habitual de Cavall Fort des de l'inici de la revista (1961) i autor de més de cent novel·les per a infants i adolescents, ha batut rècords editorials amb títols com La casa sota la sorra (gairebé noranta edicions), i La colla dels deu (més de quaranta edicions). També ha creat personatges arquetípics com el detectiu Felip Marlot o en Pere Vidal i l'Henry Balua. Aquest "escriptor utilitari", com s'anomena ell mateix, ha dut a terme la tasca impagable d'obrir les portes de la literatura i la cultura catalanes a diverses generacions de joves lectors.

Paral·lelament, al llarg de la seva carrera treballa pel moviment associatiu dels escriptors. Coordina el sector del llibre infantil del Congrés de Cultura Catalana, és soci del PEN Català i forma part de les primeres juntes de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (1978-1984).

La seva trajectòria ha estat reconeguda, entre altres, amb el Memorial Jaume Fuster l'any 2002 i el Premi Trajectòria el 2011.

És soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per X. R. Trigo per a l'AELC.
Documentació: Servei Ensenyament del Català (SEDEC, 1998).
Autors: Montserrat Cerdà, Francesc Gil, Marta Puig i M. Josep Simó.
Coordinació: Maria Areny.
Actualització: Josep Miàs.
Amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes
Fotografies: Arxiu de l'AELC. Fotografia inicial © Judit Contreras.