Autors i Autores

Gumersind Gomila
1905-1970

Ceràmica del 1962.
Ceràmica del 1963.

Comentaris d'obra

"També a Perpinyà coneguérem un dels millors poetes moderns del Rosselló, però que no era rossellonès, sinó menorquí: Gumersind Gomila. Residia en aquella regió des de molt jove, i s'hi havia fet un nom no sols com a poeta sinó com a dibuixant i ceramista. Era deixeble i col·laborador del gran artista Lurçat i treballava també per a la fàbrica de ceràmica artística de Sant Vicent ("la potterie Saint Vincent"), propietat dels germans Bauby. Amb Gumersind Gomila vaig contreure una amistat molt ferma i valuosa, que augmentaria en les meves successives anades a Perpinyà."

(Francesc de Borja Moll. Els altres quaranta anys. Palma de Mallorca: Moll, 1975)

* * *

"Gumersind Gomila (nat a Menorca el 1906), conegut artista de l'obrador Sant Vicens, l'any 1943 dóna el recull La Sorra calenta, que revela una sensibilitat finíssima i una indiscutible introversió. L'amor, en ell, conserva una jovenesa d'adolescent, la seva tècnica és molt exigent, i l'estil, acurat. Últimament ha donat una nova edició, enriquida, de La sorra calenta i altres dos reculls: Llucifer (subtitulat Llegenda íntima) i El vent fútil, que obeeix la mateixa inspiració que La sorra calenta. Dins el context rossellonès, Gomila és un dels poetes més autèntics, més purs i més personals."

(Pere Verdaguer. El Rosselló avui. Barcelona: Barcino, 1969)

* * *

"Menorquí de naixement, Gumersind Gomila, ho era també de sentiment, i així ho manifestà prou vegades a les seves obres de poesia.[…] Gumersind Gomila ha estat un dels millors poetes nascuts d'aquesta illa, autor d'una obra d'una gran honestedat i d'una gran dignitat, feta amb la passió per la vida i la poesia, que no caigué mai en temptacions fàcils, com no hagué de carregar mai amb la vergonya d'un provincianisme aigualit."

(Pere Gomila. "Homenatge a Gumersind Gomila")

* * *

"Gumersind Gomila, poëta segret e clar, l'onor de "la ciutat alegre de Maó", de Perpinhan, de Catalonha e d'Occitania: lo vertadier "passemuraille" d'aquel lòc de frontieras e de culturas transparentas ont lo menet l'astrada."
"Quand li demandavan de quina etnia era, respondià: l'etnia Gomila."

(Felix Castan. "Gomila fidel")