Autors i Autores

Xavier Hernàndez Ventosa

Entrevistes

És diferent la literatura escrita per a adults o per a infants?
—No, en quan cal fer-la molt seriosament. Moltes vegades, però, s'abusa de la falta de maduresa dels infants i es creen veritables subproductes literaris.

(M. A. Martí. La voz del Penedès, 1 de desembre de 1989)

* * *

Has escrit un llibre sobre la pobresa, per què aquesta realitat en concret?
—Amb El noi de massa lluny vaig voler escriure un llibre contra el racisme.

Comenta'ns l'aspecte d'aquesta novel·la que t'hagi deixat més satisfet.
—Estic molt content de la relació que s'estableix entre els dos personatges. Una relació d'amistat profunda, seriosa, que perdurarà per damunt de tot més enllà d'una separació que serà definitiva.

(A. Castellví; J. Llavina. El 3 de vuit, 22 d'abril de 1994)

* * *

—Sempre has de tenir present el futur lector, has d'estar vigilant constantment el llenguatge, controlant la història, la temàtica, els motius, la trama, tots els elements perquè han de ser comprensibles i atractius per a un determinat sector de públic.

(La Fura, 29 de setembre de 1995)

Les descripcions psicològiques i unes descripcions físiques dels estats d'ànim dels personatges són molt reeixides. Ets observador de les persones amb la intenció d'inspirar-te personatges literaris?
—De cap manera. Sóc observador per un costat i, per un altre, creo personatges de ficció. Probablement quan hi treballo flueix tot allò que he observat, inclòs l'argot juvenil.

(el 3 de vuit, 03 de maig de 1996)

* * *

—Jo no diré que de tota la gent que conec agafi un element de l'un o de l'altre. Per exemple hi ha un personatge a la novel·la (La casa adormida) que enraona d'una manera un xic estrambòtica. Potser sí que he conegut algú que es feia un embolic terrible quan enraonava per les ganes que tenia d'enraonar bé."

(J. Romeu. el 3 de vuit, 08 de novembre de 2002)

* * *

¿Què és per a tu la literatura infantil i juvenil?
—Literatura, en tots els sentits, i cal exigir-ne les mateixes qualitats que s'esperen de la considerada per a adults. En tot cas, hi haurà diferències temàtiques i/o formals en relació amb la segona, per tal com la infantil i juvenil s'adequa a uns lectors en procés maduratiu.

(Cornabou. Revista digital, octubre 2001)

* * *

—El joc de la guineu és un llibre del qual te'n sents especialment content?
—El fet de fer confluir dues trames era un repte narratiu del qual n'estic especialment content.

(J. Romeu. el 3 de vuit, 27 d'octubre de 2006)