Autors i Autores

Josep Massot i Muntaner
1941-2022

Pòrtic

Josep Massot i Muntaner (Palma, 1941 - Montserrat, 2022). Professor, assagista i director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

Des de bon començament s'interessa pels estudis històrics i lingüístics, especialitzant-se en l'edat mitjana i en altres temes com la postguerra o la història de l'Església. Ha impulsat treballs de recerca i homenatges sobre autors històrics de la cultura catalana, i també estudis filològics. És conservador del fons de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fundador de la Societat Catalana de Llengua i Literatura.

Ha publicat un gran nombre d'obres, d'entre les quals destaquen Els creadors del Montserrat modern. Cent anys de servei a la cultura catalana (1979), Els escriptors i la Guerra Civil a les Balears (1990) o Els intel·lectuals mallorquins davant el franquisme (1992). També ha escrit sovint a la premsa i a revistes especialitzades, com ara a Els Marges, Serra d'Or, Lluc o Estudis Romànics.

Ha rebut el premi Crítica Serra d'Or (1993), la Creu de Sant Jordi, i ha estat nomenat doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears. Fou membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans i soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. L'any 2012 ha estat guardonat amb el 44è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.Pàgina elaborada per Xulio Ricardo Trigo per a l'AELC.
Fotografies de l'arxiu de la revista Serra d'Or.