Autors i Autores

Maria Teresa Vernet
1907-1974

Pòrtic

Maria Teresa Vernet (Barcelona 1907-1974), novel·lista, traductora i poeta.

Des de ben jove es revela com una dona de lletres amb molta sensibilitat. Publica poemes i relats a diverses revistes catalanes de la preguerra, com Art Novell o D'Ací i d'Allà. La seva primera novel·la, publicada als dinou anys i sorgida arran de la segona edició del Concurs de Novel·la convocat per l'editorial "La Novel·la d'Ara" és Maria Dolors. El 1927 surt Amor silenciosa, i el 1929 veu la llum Eulàlia, publicada a l'editorial Proa, aleshores dirigidia per Joan Puig i Ferreter. Des d'aleshores inicia amb aquesta editorial una relació molt fèrtil.

El seu recorregut novel·lístic té el seu punt àlgid l'any 1934, quan rep el Premi Joan Crexells per Les algues roges, protagonitzada, com la majoria dels seus llibres, per dones immerses en dilemes morals. Es tracta de novel·les articulades entorn del conflicte entre l’amor ideal i l’amor passional, les relacions mare-filla, la sexualitat i els models socials femenins.

Després de la Guerra Civil, Maria Teresa Vernet abandona la seva característica profusió creativa, es nega a reeditar les seves obres i només publica esporàdicament algun conte a El Pont i Tele-Estel. L'autora es dedica, però, a la traducció. A partir del 1965, tradueix autors com Graham Greene, Frank Swinnerton, James Joyce, o Aldous Huxley, de qui ja havia traduït el 1934 Dues o tres Gràcies.

Tot i que les seves aparicions públiques són escasses, desenvolupa una important tasca cultural al Club Femení i d'Esports, de la mà d'Anna Murià.Pàgina elaborada per: Abel Ramon Vidal per a l'AELC.
Fotografies: Arxiu personal d'Eulàlia Busquets.