Autors i Autores

Joan Maria Bigas

Pòrtic

Joan Maria Bigas (Barcelona, 1961). Enginyer i escriptor. Forma part del grup d'escriptors que combinen la literatura amb l'exercici d'una disciplina tècnica o científica. Els elements científics i artístics són presents en la seva obra com a escriptor. L'homenatge a l'art i l'arquitectura és el leitmotiv de la novel·la Tan lluny de Roma (2007). L'anàlisi d'un moment històric de Barcelona i dels orígens de l'urbanisme d'Ildefons Cerdà són els motors de la novel·la A terra les muralles! (2012).

Al voltant d'aquests elements, Bigas explora a fons l'univers de les relacions humanes, i s'interessa particularment per les diferències de comportament de l'ésser humà com a individu i com a component del grup social. Entre la descripció dels ambients i els personatges, l'autor gaudeix combinant el que és veritat i l'aparença, i ens planteja temes crucials com el contrast entre geni i mediocritat, l'ambigüitat de la memòria, l'ambició i el desig de transcendència com a motivacions de l'individu, o els límits de la creació artística. Ritme i estructura són les bases de l'estil de Bigas, que reflecteix una constant confrontació entre el racional i l'irracional, entre la crònica i la ficció.

S'inicia en el camp de la literatura amb la novel·la Recorda en Barné (1999), un exercici destinat a combinar ciència i literatura en una col·lecció a l'efecte. La segona novel·la, Tan lluny de Roma (2007), està ambientada en la Roma mítica dels paparazzi i els actors que es passegen per Via Veneto, i ens introdueix en un recorregut fascinant per l'art i l'arquitectura italiana, les quals esdevenen, juntament amb la memòria humana i la presència obsessiva de Roma com a escenari d'un teatre, els protagonistes indiscutibles del llibre. Cinc anys més tard apareix A terra les muralles! (2012), una novel·la històrica que relata les aventures d'Ildefons Cerdà i Ferdinand de Lesseps durant el bombardeig de Barcelona de 1842.

Darrerament, Joan Maria Bigas s'ha format com a escriptor teatral a l'Obrador de la Sala Beckett de Barcelona i a la Societat General d'Autors, realitzant cursos amb Esteve Soler i Paco Zarzoso.

És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Carme Ros per a l'AELC.
Documentació: Arxiu personal de l'autor.
Fotografies: Arxiu personal de l'autor i arxiu d'Angle Editorial.