Autors i Autores

Gemma Lluch i Crespo

L'autora davant la platja de la Kontxa, a Donostia.

Biografia

Gemma Lluch i Crespo va néixer a València el 1958. Va estudiar Filologia Hispànica en aquesta ciutat i es va llicenciar el 1980. Més tard, el 1995, es va doctorar en la mateixa especialitat. Actualment és catedràtica de Literatura a la Universitat de València, però ha passat per tots els camps de l'ensenyament. La seva tesina de llicenciatura va ser Les rondalles meravelloses d'Enric Valor: anàlisi estructural i comparativa, i, la seva tesi doctoral, La literatura infantil i juvenil en català. El lector model en la narrativa, va ser premi extraordinari. Dins de la seva activitat docent ha impartit també nombrosos cursos i seminaris.

El seu interès com a investigadora i assagista s'ha centrat en el món de la literatura infantil i juvenil, especialitzant-se en un primer moment en el món de les rondalles i en la figura de l'escriptor Enric Valor. El llibre més destacat d'aquesta època és De princeses i herois. La rondallística meravellosa d’Enric Valor (1988), que va ser qualificada pel mateix Valor d'obra "completa i rigorosament científica". Seguint la mateixa línia d'estudi, el 1993 publica Noves lectures de les rondalles d'Enric Valor fet en col·laboració amb l'escriptora Rosa Serrano.

Ha treballat en extens la didàctica i els aspectes orals de la literatura infantil i juvenil. El 1998 publica El lector model en la literatura per a joves, amb el qual guanya el premi de la Crítica dels Escriptors Valencians el 1999, en l'apartat d'assaig, i a l'any següent De la narrativa oral a la literatura per a infants: invenció d'una tradició literària. Aquests i altres llibres fan que sigui reconeguda com un dels autors que més han estudiat l'origen i les formes en el camp ja esmentat. També ha fet llibres sobre llengua, com ara Morfologia (1997) o Els pronoms febles (2004).

Tota una vida dedicada a l'estudi de la literatura per a joves l'ha portat també a provar fortuna amb la creació literària. El 1993 va publicar un llibre escrit amb Enric Iborra, Què fem amb el grill?, i el 2001 va veure com la seva novel·la juvenil El-joc.com va ser finalista del premi Bancaixa de narrativa juvenil i, posteriorment, publicada per l'editorial Bromera. Aquest últim títol seria traduït a l'èuscar, amb el títol Jokoa.com.

Dins de les seves múltiples activitats al voltant del món universitari i literari, s'han de destacar les seves col·laboracions a la revista virtual de literatura infantil i juvenil Babar, i també la seva participació com a membre de l'equip de crítics de la revista Faristol o com a membre de l'executiva del Consell Català del Llibre per a Infants i Joves, des de l'any 2002.