Autors i Autores

Alegria Julià

3. Escola Virolai (2008)

Quina ha estat la teva trajectòria professional fins ara?
–Bàsicament la meva activitat professional ha estat, i continua estant, l'educació, ja que si comptabilitzem el temps invertit, fa més de quaranta anys que em dedico a l'ensenyament i només divuit que sóc escriptora. Per afinar una mica més, es pot dir que se'm va començar a considerar escriptora, pròpiament dita, a partir del moment que vaig publicar el primer llibre, encara que jo sempre he escrit, sobretot contes.

Per triomfar, confies més en la sort, en l'experiència, en l'esforç...?
–De fet no m'he plantejat mai triomfar. Com a mestra evidentment no es pot triomfar, i això ho sabem tots els educadors. La nostra tasca és anònima, sovint poc reconeguda i, a més, és una feina que no produeix fruits immediats. Tot i així, dia rere dia, any rere any, seguim amb tenacitat i tossuderia la nostra tasca educativa.

I pel que fa al vessant d'autora, el meu triomf ha consistit a publicar tot el que he escrit. Fins al moment no tinc al calaix cap obra acabada, En aquest fet estic convençuda que hi han intervingut una sèrie de factors. D'una banda la sort, perquè dues de les meves obres van cridar l'atenció del jurat d'un certamen literari, vaig quedar finalista. D'altra banda l'experiència: com que escric literatura infantil i juvenil, conec prou bé el públic a qui va destinada la meva obra i això em facilita la feina. I evidentment l'esforç compta moltíssim, mai dono per acabada una obra fins que no l'he revisada diverses vegades per assegurar-me que té una qualitat literària. Una escriptora que admiro molt, la Maria Barbal, en una ocasió va dir que la tasca d'escriure comporta un 25% d'inspiració i un 75% de transpiració, o sigui de suar, de treballar sobre el text, de millorar-lo, d'adequar-lo…

Què valores més de la feina que fas ara?
–A través dels fòrum lectors que he fet a diversos centres d'ensenyament, dels correus que he rebut i de les vendes dels llibres, he pogut comprovar que he aconseguit l'objectiu principal que m'havia proposat com a escriptora i com a mestra: engrescar els nois i noies a llegir. I fins i tot a escriure, ja que sovint rebo produccions escrites pels meus lectors, imitant-me o utilitzant les meves estratègies, i això m'omple de satisfacció.

Ens podries explicar algun projecte de futur?
–Tinc tres projectes engegats i encallats: una novel·la, un recull de narracions amb un fil conductor i un llibre didàctic sobre jocs de paraules. Durant el curs no tinc temps per dedicar-m'hi. Sempre treballo a l'estiu, però les vacances no donen per tant. Hauré d'esperar a jubilar-me per a poder dedicar-me a escriure a jornada completa.

("Entrevista: Alegria Julià", Turons. Escola Virolai, núm. 76, desembre de 2008, p. 24-25)