Autors i Autores

Josep Maria de Sagarra
1894-1961

Coberta del llibre L'aperitiu.

Sobre L'aperitiu (articles que van del 21-III-1929 al 26-XI-1935)

Josep M. de Sagarra va convertir la seva columna al setmanari El Mirador en una col·lecció fascinant d'observacions i interpretacions de tota mena de personatges, espectacles, menjars i begudes, animals diversos, ciutats i paisatges, oficis, costums... Un material de gran interès històric i d'alta qualitat literària.

L'edició de 1995 de L'aperitiu (Edicions La Campana), és la primera amb índex temàtic, i a través de centenars de referències concretes el lector pot trobar fàcilment què ha escrit Sagarra sobre una sorprenent varietat de temes. Lluís Permanyer diu al pròleg d'aquesta edició:

«Sagarra va conrear L'aperitiu amb naturalitat i l'aplicació d'aquell qui fa seu un costum vers el qual reconeix una predisposició gairebé vocacional. Semblava haver-li estat fet a mida i encaixava amb la suavitat d'un guant en el seu tarannà.

Sagarra va seure per assaborir l'aperitiu a no pocs indrets, per exemple al Continental, per exemple al Cafè de la Rambla, per exemple a la Penya Gran de l'Ateneu, però cap lloc no va superar les qualitats ni la sensualitat ni el poder de seducció de la terrassa del Colon. La del Colon ha estat la terrassa mai no millorada en una ciutat on es mantenia, llavors, una competència d'allò més aferrissada.»