Autors i Autores

Carles Decors

Aquell món idíl·lic

Després de molts anys de silenci, la Guinea equatorial va tornar a formar part de la literatura catalana. Carles Decors, fill d'un colon, a les seves novel·les analitza severament Aquell món idíl·lic (la colònia on va viure el seu pare).

(Gustau Nerín. "La Guinea espanyola, una colònia catalana?", El País. Quadern, 25 de setembre del 2008)

* * *

El món idíl·lic vindria a ser la representació mitificada d'allò que en els aspectes particulars i concrets correspondria a les expectatives frustrades o als desitjos insatisfets. Lluís Artigues, el narrador protagonista de la novel·la de Carles Decors, transita per les distintes esferes de la seva vida patint el suplici de contemplar des de fora "aquell món idíl·lic", amb una actitud que oscil·la entre el sentiment de fracàs i el de culpa... dins d'aquest desenvolupament hi apareix, com un leitmotiv excitant i suggeridor, el món colonial de la Guinea Equatorial... Així, aquest món idíl·lic es converteix en el paradigma de tot allò que és tan proper i, alhora, tan inaccessible... Carles Decors reflecteix en aquesta novel·la moltes de les atmosferes que ressonaran amb força als de la seva generació amb aquesta contradictòria nostàlgia per la pèrdua de la joventut i per la ràbia cap a qui els va malbaratar bona part d'aquella joventut amb repressions i remordiments... L'atmosfera que arriba a crear l'autor d'un món sense herois ni gestes amb el contrapunt d'aquell altre món suposadament idíl·lic, es converteix en un excel·lent exemple de com la biografia dels homes comuns pot convertir-se en l'autèntic reflex arran de terra de tota una època.

(Víctor Gayà. "El suplici de Tàntal". El Temps, 8 de maig del 2007)

* * *

Aquell món idíl·lic entronca amb Al sud de Santa Isabel per mitjà del personatge de Tomàs Rimbau, protagonista de l'anterior novel·la i present també, amb altres personatges complementaris, en la que acaba de publicar-se fins a l'extrem de formar totes dues històries un tot global que s'enriqueix ara amb la lectura conjunta.

(Joan-Josep Isern. "Aquell món idíl·lic", Avui, 29 de març del 2007)

* * *

Esta es una rara novela que permite al lector plantearse algunas preguntas que, más allá de la obra concreta de Carles Decors (Barcelona, 1954), adquieren una significación en el contexto general de la narrativa catalana de la generación de los cincuenta... La novedad de Aquell món idíl·lic es que trata temas conocidos con una estratagema que sitúa en un terreno híbrido entre las memorias, la crítica de textos, el psicoanálisis y la historia social... El libro relata el esfuerzo por recobrar el recuerdo de un mundo ignorado para, a continuación, intentar liberarse de su ausencia.

(Julià Guillamon. "Deseo de ser sin ser", La Vanguardia. Culturas, 31 de gener del 2007)

* * *

Aquell món idíl·lic (Edicions 62) és una novel·la de "records i reflexions entre un pare i un fill", entre Carles Decors i el seu pare, un enginyer tècnic agrícola que va viure i treballar 25 anys en una plantació de cacau a Guinea Equatorial... L'escriptor fa servir unes cartes que troba amagades en un calaix, adreçades a ell, però que mai li havien estat trameses, per contar la relació amb el seu pare... L'autor també parla en aquest llibre del "món perdut de la infantesa, del món de l'adolescència i de la universitat i de les idees que defensàvem llavors, però sobretot de l'absència d'aquell paradís africà".

(A. Vives. "Decors es reconcilia amb el seu pare en Aquell món idíl·lic", El Punt-Presència, 27 de gener del 2007)

* * *

La novela parte de las cartas y los videos (películas) que Lluís Artigues encuentra en un cajón tras la muerte de su padre... Si el narrador huye de su realidad refugiándose en lo que escribe su padre en las cartas, este, por su parte, encuentra un mundo idílico en el gesto de su amigo Rimbau. Él fue capaz de abandonar a su familia por una negra de la que se enamoró y con quien se quedó en Guinea. De hecho Tomàs Rimbau es el protagonista de una novel anterior, titulada Al sud de Santa Isabel, y representa, según el autor, el alter ego de su padre.

(Llucia Ramis. "Decors busca refugio en Aquell món idíl·lic", El Mundo, 24 de gener del 2007)